Friday, 26 March 2010

2 weeks full of joy

No words that can describe my feeling.2 weeks with full of joy..every moment is the best moment that I ever feel..my friend crafts my smile every morning and every day when she at here..she cooked to me, baked the delicious chocolate cake..nyum2..nasi lemak,pasta...and as the result from all of this, I gain weight...meanwhile, I gain knowledge because she is the good teacher...I know nothing about active contour before until she teaches me every step to calculate it..oho..i'm demanding student and her patient is very admireable..I ask the same question couple of time, and ask for the example for every equation..huhuhu..

I love her and i appreciate everything that she has done.

Sunday, 28 February 2010

Lu ..lu.. gua.. gua..

Erm geram,marah,sakit hati,sedih sumer ader..baca pasal budak umur 3 thn dipijak,disepak,ditendang dan meninggal..Kenapa perlu bertindak sekejam ini pada budak berusia 3 thn,die hanya anak kecil yg masih bergantung pada org lain..kenapa ada manusia kejam ini..dan kenapa yg menyaksikan kejadian itu tidak mampu memberi pertolongan hanya kerana ugutan "jgn campur urusan keluarga"..yg memijak itu zalim,makanya yg menyaksikan kejadian tanpa bertindak itu juga zalim..cuba letakkan diri kita pada tempat budak kecik ni,pastinya saat ini kita mengharap ader org lain yg menyelamatkan kita dr amukan gila pendera..adakah prinsip hidup lu..lu.. gua..gua..nafsu nafsi ini sudah menjadi sebahagian daripada masyarakat 1Malaysia..?

Friday, 5 February 2010

Mencari atau Menjadi??

Dah lama rasa persoalan tersoal dalam minda je..Antara menjadi atau mencari..Rasanyer bg sy dalam kebanyakan masa menjadi itu lebih perlu dari mencari..Contohnyer andai ada yg bertanya "nak cari kawan yg mcm mana ye","nak kawan tu berubah mcm mana ye".Rasanyer pada ketika ini persoalan menjadi itu lebih perlu berbanding mencari.Untuk mencari yg baik kita perlu menjadi baik terlebih dahulu.Makanya pastinya yg baik itu akan kita temui.Untuk mencari yg berilmu kita perlu berilmu terlebih dahulu.Hatta dalam proses mencari ilmu itu sendiri, kita perlu menjadi insan yg cintakan ilmu terlebih dahulu.Makanya adalah lebih baik menjadi terlebih dahulu sebelum mengharap kesempurnaan dalam mencari :)

Tuesday, 2 February 2010

The Doctor Might Have A Prognosis,But...

Sy mungkin bukan kenal rapat dgn die..cuma kenal dr blog kawan yg berada di Sheffield.Namun ketabahn dan kekuatannye menempuh dugaan ini cukup mengkagumkan sy. Seorang yg cukup tabah malah diakui teman2 punya motivasi yg cukup tinggi.Mungkin skrg die dah berada di Malaysia.Do spread the dua.Semoga terus tabah Mas Afzal

Last Speech

Sunday, 10 January 2010

Exam...

Alhamdulillah..2nd sem bakal melabuhkan tirainya...dan perjuangan di medan perang untuk insan bernama student bakal bermula..sem ni my exam date sungguh ler best... :-) huhu..ada pro n kontranya...pronya dapat habis cepat.. kontranya..erm jadual yg sungguh padat..but sy percaya semuanya teratur indah..bila difikirkan insyaAllah lebihan masa selepas exam itu blh sy gunakan untuk membuat pilihan tajuk project...

12/01/2010-System Re-engineering
13/01/2010-Networking and Distributed Computing
15/01/2010-Advanced System Design
16/01/2010-Software Process Engineering

Jadual yang sungguh indah....:-)

Thursday, 24 December 2009

Malaysia oh tanah airku

Enjin hilang..tu tajuk bila baca newspaper online...makanya sy tulis sikit ape yg sy rasa..dr kaca mata seorang yg bukan ahli politik,bukan juga tentera, cuma dr kaca mata seorang student biasa yg masih nk belajar...bila baca je pasal enjin hilang ni berlegar2 dlm minda ni byk soalan yg mmg tk de jwpn..

1-Enjin ni tentera punyer.Tentera =penjaga keselamatan negara. if enjin tentera blh hilang apa status tahap keselamatan negara skrg?
2-Enjin ni diberitakan hilang setahun yg lalu.persoalannya kenapa skrg br perasan?
3-Mcm mana enjin ni dibawa keluar dr kawasan tentera

Byk lg persoalan dlm minda ni sebenarnya,tp cukup ler sekadar tu coz sumernyer tk der jwpn..yg menghairankan kenapa seakan tiada tindakan dr pihak berwajib, PDRM,Kastam or mana2 pihak yg berwajib ler..dr kaca mata sy rakyat biasa ni,seringkali tertanya mengapa pada ketika ini seakan malaysia kurang anggota PDRM nye..mcm tk cukup anggota utk bertindak..isu ni tk libatkan soal keselamatan negara ker..pelik bin ajaib..itu ler persoalan yg ada..

Friday, 18 December 2009

Bersawang

Its very long time after the last posted and my blog "bersawang" already..huhuh... this semester make me tak menang tgn..huhuh...sungguh penat..at least 2 assignment that are due on the same day..no more weekend in my kamus..even thought no weekend,but i like it because sy pencinta rumah..ngeh2...jimat tenanga and for sure save my money..kalau keluar sure ler,akan keluar jua duit..memandangkkan The Works tempat lepak yg best,pastinyer akan ader buku yg jd sasaran utk dibeli coz buku2 nyer harga murah...sgt best... tp skrg kelas dah habis.. dan bersedia utk bertempur in exam battle plak...i hope this sem lbh baik dr sem lepas..insyaAllah..

Byk btl member yg kawin thn ni..cousin pun kawin thn ni..yg peliknyer masa den ada kat malaysia,derang ni tak nk plak kawin..heheh..selamat melayari bahtera:-) semoga rumahtangga yg dibina diberkati olehNya dan sentiasa beroleh keberkatan