Thursday, 24 December 2009

Malaysia oh tanah airku

Enjin hilang..tu tajuk bila baca newspaper online...makanya sy tulis sikit ape yg sy rasa..dr kaca mata seorang yg bukan ahli politik,bukan juga tentera, cuma dr kaca mata seorang student biasa yg masih nk belajar...bila baca je pasal enjin hilang ni berlegar2 dlm minda ni byk soalan yg mmg tk de jwpn..

1-Enjin ni tentera punyer.Tentera =penjaga keselamatan negara. if enjin tentera blh hilang apa status tahap keselamatan negara skrg?
2-Enjin ni diberitakan hilang setahun yg lalu.persoalannya kenapa skrg br perasan?
3-Mcm mana enjin ni dibawa keluar dr kawasan tentera

Byk lg persoalan dlm minda ni sebenarnya,tp cukup ler sekadar tu coz sumernyer tk der jwpn..yg menghairankan kenapa seakan tiada tindakan dr pihak berwajib, PDRM,Kastam or mana2 pihak yg berwajib ler..dr kaca mata sy rakyat biasa ni,seringkali tertanya mengapa pada ketika ini seakan malaysia kurang anggota PDRM nye..mcm tk cukup anggota utk bertindak..isu ni tk libatkan soal keselamatan negara ker..pelik bin ajaib..itu ler persoalan yg ada..

Friday, 18 December 2009

Bersawang

Its very long time after the last posted and my blog "bersawang" already..huhuh... this semester make me tak menang tgn..huhuh...sungguh penat..at least 2 assignment that are due on the same day..no more weekend in my kamus..even thought no weekend,but i like it because sy pencinta rumah..ngeh2...jimat tenanga and for sure save my money..kalau keluar sure ler,akan keluar jua duit..memandangkkan The Works tempat lepak yg best,pastinyer akan ader buku yg jd sasaran utk dibeli coz buku2 nyer harga murah...sgt best... tp skrg kelas dah habis.. dan bersedia utk bertempur in exam battle plak...i hope this sem lbh baik dr sem lepas..insyaAllah..

Byk btl member yg kawin thn ni..cousin pun kawin thn ni..yg peliknyer masa den ada kat malaysia,derang ni tak nk plak kawin..heheh..selamat melayari bahtera:-) semoga rumahtangga yg dibina diberkati olehNya dan sentiasa beroleh keberkatan

Monday, 5 October 2009

Belgium dan Erti Sahabat

ALhamdulillah..sblm blk bercuti aritu sy diberi kesempatan ke Brussels..bercuti berdua dengan my best friend(BF) from malaysia..pernah jer kitaorg travel berdua masa kat malaysia..n utk kali ni mmg sedikit risau travel berdua luar dr Malaysia.. :-)..special thanks to my BF coz of teman sy merayap..sebenarnya sy byk bergantung pd die sepanjang travel ni,coz secara jujurnya sy ada masalah igt/hafal jln dlm masa singkat..hehehe..bkn ler tk igt langsung tp amik masa sikit...

Alhamdulillah atas peluang ni..ia juga mungkin peluag utk sy lbh kenal sape BF sy..hehe..tk dinafikan sepanjang beberapa hari sy kat sana byk yg sy belajar..ia pengalaman yg tk dpt dijual n best utk dikenang..n mmg tk dinafikan bila tgk blk gambar2 kitaorg,video,rasa blh senyum sendiri..yg pastinya ada peristiwa yg mengajar sy yakin diri..sy juga terkejut sebenarnya kerana peristiwa itu,sy mampu berjalan seorang diri..heheh..thanks my BF coz of biarkan sy jalan sorang...

Apepun pengalaman sy kali ni byk mematangkan diri,mengajar sy utk lbh menghargai dan mengajar keyakinan diri..



Friday, 2 October 2009

Sahabat

Sahabat
Bertemunya kita atas kehendakNya
Teratur indah perancanganNya
Tidak kuharap sejauh ini kita bersama pada mulanya
Namun aturanNya siapalah aku menidakkannya

Sahabat
Hadirmu ketika ku menyimpan duka
Menyulam rasa kerana kecewa
Bukan tak redha atas takdirNya
Sekadar monolog insan biasa

Sahabat
Tidak kuharap kau mengganti yg telah tiada
Kerana kau dan dia berbeza
Namun caramu persis si dia
Buatkan ku mula selesa
Lalu kau sedarkan ku,hadirmu kurnia Yg Esa

Sahabat
Terima kasih kerana bersama saat suka juga kecewa
Terima kasih kerna menghargai
Walau diri ini punya khilaf sendiri

Wednesday, 30 September 2009

Kembara Granda Cordoba

Kembara Granada n Cordoba memberi seribu satu pengajaran yg tidak ternilai.Hati kecil rasa terusik tiap kali kaki melangkah menjejak ke tempat yg hanya menjadi sejarah keagungan islam..Semua hanya tinggal sejarah yg hanya mampu dilihat atau mungkin blh dikesali dek kerana umat islam meletakkan dunia di hati..makanyer gemilang islam itu hancur..Satu persatu bangunan masjid bertukar rupa..malah hampir kesemuanye diubah fungsinya apabila kerajaan islam tumbang di Sepanyol..Kembara yg singkat ini cukup memberi erti dan mungkin juga peringatan pada diri ini yg sering terlupa malah ada ketikanya dunia itu bertamu di hati tanpa disedari..Terima kasih Ya Allah atas peluang ini..pengajaran yg tidak ternilai buat diri



Saturday, 22 August 2009

Sekarang..esok

Dalam senyum ada tangisan
Dalam ketawa ada kesedihan
Riang diri hanya kepalsuan
Buat mengubat seribu ketakutan

Hanya Yg Esa Maha Mengetahui
Betapa diri menangis sendiri
Menghitung usia yg masih berbaki
Namun amal belum benar bekualiti

Andai esok nafas ini terhenti
Tiba saatnya berangkat ke alam abadi
Adakah saat itu mampu kuhadapi
Kupohon kekuatan menerima ketentuan Ilahi

Wednesday, 29 July 2009

Terima Kasih Mak

Semalam..

Aku belajar menyebut mak
Belajar berjalan dengan mak
Lalu jatuh, diubat mak
Kotornya debu,lalu dimandi,dibedak oleh mak
Merengek lapar,lantas disuap dari ikhlas tangan mak
Kilat berdentum kuat menangis mencari mak
Dipeluk,dikucup dari tulusnya hati mak
Melangkah ke sekolah sarapanya dari kasih sayang mak
Berjaya dalam exam dari ikhlasnya doa mak
Melangkah ke universiti dari semangatnya mak
Bercinta dan berkawan dari redhanya mak
Kerana itu juga RedhaNya Allah terletak pada redhanya mak
Terimak kasih Ya Allah kerana kurniakan saya mak
Terima kasih Ya Allah kerana izinkan saya disayang mak..
Terima kasih mak kerana ikhlaskan saya...

Tuesday, 21 July 2009

Cubaan Nasi Beriani...

Arini menu yg nk dijadikan bahan eksperimen adalah nasi beriani..pelik rasa coz masa kat malaysia heheh,tk pernah pun nk mencuba mende2 ni..kerana apa yer..hehe..jawapannyer kerana senang nk dapat..makanyer tk der ler rasa nak mencuba..bila kat sini belajor ler mende2 ni..huhuh...tetiba ngah surf internet,my member ask aper yg nk dimakan..so kitaorg cuba ler cari resepi yg senang utk nk masak..tp ntah tk dpt idea pun..makanye tetiba sy rasa nk mkn nasi beriani..n makan ngan daging masak hitam..kat malaysia En T,mak, n mama en T selalu buat mende ni..so aper lg..tk yah cari internet..amik phone..dail ler no chef yg bergelar En T.. ok then dapat resepi ni...

Cili kering 15
Bwg besar 3
bwg pugtih 5
blend all the things

tumis
bwg putih,bwg merah,halia(2 inci),buah pelaga,bunga cengkih,kayu manis
kerisik

cara
masukkan brg blend,
satu sudu kecik serbuk cili
masuk daging after bhn blend garing tunggu sampai daging keluar air
add kerisik 2 sudu besar n masak lg...then tambah air sikit
masuk kicap last sekali sampai nampak itam n add gula n garam

nasi
masuk minyak dlm rice cooker,bwg merah
masuk perencah tambah air(bancuh dulu with air-1 gelas)
masuk beras n masuk air sama macam masak nasi...

heheh..ni salin pakai digital nyer salinan..ngeh2..n hasilnya adalah ini..



mari kita kacau sampai masak..



dan akhirnya inilah hasilnya..if mak tau ler sy mencuba camni mesti mak mcm tk caye..heheh..thanks en T resepi



Terima kasih Ya Allah,Alhamdulillah kerana memberi byk pengalaman pada hambaMu ini..Terima kasih atas nikmat ini

Senyum

Pastinya semua org merasakan senyum itu perlu..ada ketikanya hanya dengan senyuman ia mampu mengubat kekecewaan,mampu mengambarkan rasa hati atau perasaan tapi kadang2 senyum itu juga bisa mengundang padah..byk kategori senyum ni,senyum keikhlasan,senyum sindiran,senyum kegembiraan..

Tapi kadang2 ada ketikanya senyum itu hanya sebagai pelindung sebuah perasaan..Kadang2 kita tersenyum untuk menyembunyikan perasaan luka perasaan gelisah hanya kerana kita masih punya rasional pemikiran..Ye le takkan ler org lain ngah ceritakan pasal kegembiraan yg die lalui kita tetap nk selfish kan melayan perasaan sedih or gelisah kita tu..so masa ni ler senyum tu jd senyum sekadar utk melindungi apa yg kita lalui..



Tapi adakah kita mampu utk terus tersenyum bg melindung perasaan..Berpura2 dihadapan yg lain tp menyeksa jiwa sendiri..dalam kata lain menipu diri..?

Saturday, 18 July 2009

Nasi Ayam di Sheffield

Entry kali ni pasal menu yg bernama nasi ayam..Syukur Alhamdulillah..sekian lama sy teringin nk mkn menu ni,hari ini Allah menjadikan ianya terlaksana..Terima kasih kepada Chef Nurul kerana dengan bantuan dr pakar masak ini impian sy terlaksana...Mula2 cari resepi mana lg kalau bukan internet..hehe..mmg ikut sebijik2 aper yg tertulis dalam menu tu..hehe..

mula2 ini jer ler yg ada


then dah basuh ayam dah perap n goreng,makanye menu atas meja bertambah menjadi 2


then masakkan sup,buatkan sos n kicap utk mkn ngan nasi..Alhamdulillah..meja makan pun jadi macam ni



Alhamdulillah..bila sume ni dh siap skrg adalah masa untuk makan..Rasa bersyukur sangat sebab tercapai gak hajat nk makan nasi ayam..


Terima kasih Ya Allah atas nikmat kurniaan rezeki,terima kasih Ya Allah kerana memberi peluang pada hambaMu yg lemah ini nikmat rasa..Terima kasih Ya Allah

Saturday, 11 July 2009

Usaha...Gagal...Kejayaan..

Tetibe teringat pasal zaman kanak2 bila tgk parut yg terkesan sampai kini..Hehe..biasa ler zaman kanak2 nama pun..semuanya nk dicuba..n hadiahnya adalah parut luka..hehe..rasanye igt lg jwpn mak bila sy ask pasal kesan luka yg ade..
saya:mak,parut yg kat tepi mata ni kenape ekkk?nape adk ada tanda kat sini ekk..
mak: erm parut tu masa main lawan2 ngan abg..korang ni masa mak tk de umah suke jer main mcm tu..
saya:owh...camtu ekk mak..abis tu yg dekat ngan dahi ni plak nape?
Mak:rasanya itu jatuh masa nk belajar basikal,tkpun masa adk beria nk main layang2.

Apa kaitan parut2 ni ngan kehidupan saya hari ni?pastinye ler setiap yg terjadi ader hikmahnya..termasuk le kesan2 luka yg tk hilang ni..bila saya fikir blk,Allah nk igtkan pada sy,bahawa sy pernah gagal masa kecil dulu,pernah rasa sakit dan pernah terluka demi utk mencapai sesuatu..tp akhirnya saya mampu berbasikal,mampu berdiri dan berlari utk bermain layang,dan mampu menjalinkan kemesraan kekeluargaan antara diriku dan abang.. kerana apa semua ini terjadi?kerana pada tika itu saya punya usaha dan sepenuh keyakinan pada Allah..Ye le masa kecik2 bila tk dapat buat something mak mesti ckp adk nk pandai naik basikal ni adk usaha le btl2,then doa le..tp mmg igt masa kecik2 mmg yer doa btl2..maklum ler masa tu tk der lg rasa ego sume rasanyer ler..yg nampak hanya kebergantungan pada Allah je,disamping usaha coz nk kan jugak tau naik basikal,tau main layang2..

Tapi skrg bila dah besar ni,mmg byk kali rasanye merasai kegagalan..pernah rasa gagal exam,masa sekolah igt lg pernah dapat “E” exam Arab..masa tu mmg ler nangis gile2..heheh..senyum sendiri bila igt blk..tp kenape nangis ye..mmg rasa putus asa le..coz sy dah usaha..hafal nahu2 bahasa arab yg sy rasa susah masa tu ler..tp masa ni mak ckp jugak adk nk berjaya adk usaha le dan doa le...Alhamdulillah PMR Arab ok gak..heheh..tp pengajarannye kat sini,bila dh besar,kita dh ader ego(sy le)kita mula meletakkan usaha kita adalah segalanyer coz masa ni doa kita dah lain sikit bunyinye..cthnye le(Ya Allah,sy dh usaha ni,,sy harapkan kejayaan Ya Allah)makanya bila kita gagal rasa sgt ler kecewa..Berbeza dgn doa masa kecik(Ya Allah sy dh usaha naik basikal ni,sy nak pandai naik basikal ni Ya Allah..tp Ya Allah kalau pandainya sy naik basikal ni bukan yg terbaik utk sy dan pd sisiMu sy rela tk pandai naik Ya Allah)..so bila kita jatuh kita tk terasa sakitnye kegagalan..rasionalnya kita mmg bergantung penuh pd Allah dengan menyatakan andai itu terbaik disisiNya maka sy nak saya pandai naik basikal..beza kan doa bila dah ada rasa ego ngan b4 ada rasa ego..Doa bila ada rasa ego lain bunyinye...jujur sy akui,bila sy teliti blk,sy seakan memberi arahan dlm berdoa instead of berharap semasa berdoa..

Sebenarnya bila difikirkan blk,sy malu bila rasa putus asa..serius malu..sebabnya,sy blh kalah pd diri sy masa kecik2 dulu..bila fikir,kalau le masa kecik dulu sy kenal erti putus asa,pastinya parut2 yg ader ini akan membuatkan sy tk pandai naik basikal..tk pandai berdiri dan berlari..kenapa sy kini mampu berdiri,berlari,berbasikal?Ya kerana Allah makbulkan doa sy,disamping sy tk kenal putus asa masa kecik dulu..Sekali sy jatuh,sy cuba bgn,bgn dan bgn lg..Itu le yg saya tgk budak2 yg belajar berjalan buat..Bgn,dan terus bgn..walaupun setiap kali terjatuh itu sakit,tp bgn dan terus bgn telah menyebabkan rasa sakit jatuh itu hilang..So mmg serius le sy rasa malu coz pernah rasa putus asa..rasa mcm tertutup semua pintu bila sy tk dapat sesuatu yg sy impikan..padahal sy yg butakan mata..tknk pandang langsung pada pintu2 lain yg terbuka yg mungkin menjanjikan lebih kebahagiaan dr yg sblmnya..Tp sebab putus asa punya pasal sy butakan mata,tknk bgn semula..takut ler kononnye..takut terluka..Sedar le diri sy sendiri bhw sy patut malu dengan zaman kanak2 sy..masa tu asal sy tk takut untuk terluka dan terluka hanya utk capai apa yg saya impikan..huhuhu...

Monday, 29 June 2009

Ada apa dengan Paris...

Alhamdulillah,sy telah diberikan peluang oleh Allah untuk melawat France(Paris).Ada apa dengan tempat bernama Paris ni.Sy mengharapkan perjalanan sy ke sini memberikan manfaat dan penglaman berguna untuk mengajar diri sendiri.

Ada apa dengan Paris?sebuah kota yg sy rasakan agak sibuk tp jujurnya kesibukan itu seakan terlindung dek kerana kemajuan sistem pengankutan awamnya.Sepanjang berada disana kami(sy n kawan2) menggunakan bas dan train.Terpaksa diakui sistem pengkutan awamnya jauh lebih baik berbanding negara sy sendiri.Satu yg dapat sy pelajari hasil dr penggunaan sistem pengankutan ini ialah,bagaimana ia benar2 menepati masa.Seandainya dinyatakan bus or train ke certain destination will be arriving around 2 minit,maka dalam masa 2 minit or less than that bus or train tu akan sampai,compared than sistem pengangkutan awam di negara sendiri(yg dikatakan negara islam) yg sewajarnya juga menepati janji,amatlah jauh berbeza.Komuter yg selalu saje mengalami masalah delay,kesesakan dalam komuter,komuter yg aircondnye selalu ajer tidak berfungsi bak kata Faizee.Semua masalah ni tak kami hadapi semasa menggunakan train di Paris atau lebih dikenali sebagai Metro or RER for certain service area.
Itu train then sy cuba buat perbandingan ngan bus pula.Juga menepati masa.Nak dibandingkan dengan RapidKl(if keadaannya masih sama sblm sy tinggalkan negara) maka jujur saya akui walaupun pahit untuk ditelan bahawa bus nye jauh lebih baik dr segi menepati masa dan keselesaan..Ini le pic train 2 tingkat..so tk der ler sesak mcm komuter..



Sampai Paris dlm kul baper ntah tk ingat..then ptgnyer kitaorg gerak gi Eiffel Tower.Ya Allah besarnye kekuasaanMu.Kau anugerahkan akal pada manusia untuk berfikir..Sy kagum ngan binaan yg sy gelar as menara besi..sy rasa bhn binaannya mmg dr besi sepenuhnya



Dari ptg sampai ke malam kitaorg kat sini.Beratur membeli tiket aje amik masa 2 hours..Alhamdulillah ade hikmahnya..Coz sy dpt tgk sunset dr atas menara ni..Subhanallah mmg cantik view nye.



Then esoknye kitaorg pergi Disneyland.Memang masa mula nk pergi sy terfikir tempat ini perlu diboikot.Tapi sy mencari sesuatu sebenarnya dari tempat ini..





Yang menjadi persoalan dalam diri sy hingga kini bagaimana karakter2 yg diwujudkan dr imaginasi ini mampu bertahan selama ini.Sy rasa watak mickey,alice in wonderland,aladin,beauty and the beast,dan segala macam watak lg ini telah sy kenal sejak zaman kanak2 sy lg.Dan watak ini bertahan hingga kini.Jujur sy akui sy lebih kenal watak ini dr AlFateh pd zaman kanak2 sy.Sy lebih kenal2 watak2 hero putera raja khayalan ini berbanding Salahuddin AlAyubi pada zaman sekoalh sy.Maka yg membuat sy terfikir kenapa watak2 pahlawan sebenar islam tidak sy kenali sedalam watak2 ini?tiada pendedahan?atau sy disogokkan ngan hiburan khayalan yg sy rasakan semua peringkat umur kenal akan watak2 khayalan ini.

Hari ketiga byk dihabiskan ke tempat2 banguan yg sy rasakan ada unsur persiapan menghadapi peperangan.sy kagum dengan ciptaan bangunan disini.Dan kagum dengan binaan yg sy rasakan sebagai sesuatu yg difikirkan faedahnya di masa hadapan..Pendek kata perjalan sy kali ini memberi seribu satu pengalaman dan membuatkan minda sy berfikir..Terima kasih Allah

Saturday, 27 June 2009

Pindah

Hari ini secara rasminye sy pindah umah dr Glossop Street ke Cheviot Road..Alhamdulillah dipermudahkan segala urusan perpindahan rumah..Jutaan terima kasih kepada student Malaysia kat sini yg tlg kitaorg pindah..Org kata berat sama dipikul ringan sama dijinjing.. :-) erm my housemate masak mee rebus..sedap tau..my housemate pandai masak ooo..so sy kena ler menuntut ilmu dari die..Sy cuma tlg jer coz tak pandai r nak masak dalam kuantiti yg byk coz selamanya masak utk diri sendiri n kadang2 tlg mak masak masa kat malaysia..Lupa plak nk amik gambor mee rebus ni..nyum2..first time rasanyer sepanjang kat sini sy makan something sampai bertambah..heheh..my housemate also noticed it..so mmg ler terbuktikan my housemate ini mmg ler pandai masak...mee rebus muar..mmg nikmat..Thanks Allah bg hambaMu peluang untuk merasa kesedapan makanan ini..

So next sem perjalanan sy dr rumah ker uni akan amik masa yg lama sikit..If nk jalan kaki blh..40 minit..hehehe..my housemate ckp suh naik basikal..erm adakah sy begitu berani..huhu..tak kot rasanya..so baik pk alternatif lain if tk nk jalan kaki n naik basikal..makanya alternatif yg ader skrg adalah naik bus..hehe..Harapnye jadual sy sem depan tidak ler sampai ker lewat2 ptg..

Terima kasih Ya Allah atas pengalaman dan peluang yg Engkau berikan pada hambaMu ini..

Monday, 22 June 2009

Result Exam..Alhamdulillah

Mula2 dpt email pasal result exam..Ya Allah..risau n takut mula beraja.. email pendek tp cukup mendebarkan...

MSc exam/project results
Artur Boronat [aboronat@mcs.le.ac.uk]
Sent: 19 June 2009 17:20
To:
Sarath Kumar Kurella [skk14@leicester.ac.uk]; Ali Ejaz Butt [aeb25@leicester.ac.uk]; (Chris) Yee Seong Lian [ysl9@leicester.ac.uk]; Delin Jing [dj53@leicester.ac.uk]; Vineeth Kumar GONE [vkg3@leicester.ac.uk]; Thomas Grant [tg53@leicester.ac.uk]; Nasir Siddique [ns246@leicester.ac.uk]; Ranjit Rayal Malisetty [rrm4@leicester.ac.uk]; Anil Reddy Modugu [arm26@leicester.ac.uk]; Guan Rong Yang [gry1@leicester.ac.uk]; Gopi Gadde [gpcg1@leicester.ac.uk]; Rekha Malla [rpm11@leicester.ac.uk]; Nikhil Vodapally [nv33@leicester.ac.uk]; Kaartik Prativadi Bhayankara [kp137@leicester.ac.uk]; vs98@leicester.ac.uk; br59@leicester.ac.uk; tj40@leicester.ac.uk; msk12@leicester.ac.uk; rvk4@leicester.ac.uk; ss532@leicester.ac.uk; dpca1@leicester.ac.uk; sy52@leicester.ac.uk; ush1@leicester.ac.uk; jk98@leicester.ac.uk; ra187@leicester.ac.uk; dm212@leicester.ac.uk
Attachments:
Dear all,

I will be giving feedback on exam/project results on Monday 15:30-18:00.

I hope to see you all then.

Best regards,
Artur

Artur Boronat
Lecturer - http://www.cs.le.ac.uk/~aboronat
Department of Computer Science
University of Leicester, UK

Memang sgt merisaukan bila dpt email ni..Terbayang last paper yg merupakan paper killer..Dalam hati berdoa.Ya Allah,pass pun dah cukup untuk paper ni coz tau nk menjangkau distinction jauh sekali coz of the carry mark yg cukup2 makan org kata..

Arini kul 3.20 dah ader kat depan PT room..perasaan jgn ckp ler masa ni..susah ler nk kata..cuma berdoa Ya Allah berikan aku kekuatan menerima ketentuanMu..ini jer ler yg jd peneman setia..Then 3.40 jumpa PT...Alhamdulillah paper yg den aling risau berada pada tahap pass..Tak tau nk ckp aper perasaan masa ni..Alhamdullillah..and 3 other paper Alhamdulillah berada pada tahap yg boleh dikatakan OK..Thanks Allah..Syukur kupanjatkan..terima kasih Ya Allah..Semoga apa yg aku perolehi hari ini tidak menjadikan aku hambaMu yg lalai..dan semoga apa yg aku dapat hari ini adalah yg baik disisiMu...

Kepada my parents n family terima kasih adk ucapkan atas doa semangat yg sentiasa diberikan(den dh call mak yer ucapkan thanks)...Kepada kawan2 thanks jugak..n my housemate..thanks

Tuesday, 9 June 2009

Perang antara Masa Kini dan Masa Lalu

Masa lalu:erm diri nampaknyer ko terpaksa balik pada aku semula

Masa kini:ups tak mungkin aku nk kembali semula padamu.Untuk apa aku merasai sakit yg sama berkali2

Masa lalu;Wah ego nampaknye kamu.Bukankah keadaan dirimu skrg sudah “menyatakan” engkau perlu blk pada aku

Masa kini:Keadaan apa yg kau maksudkan?

Masa lalu:Engkau punya jawapan.Tapi kenapa tidak mau kau akui jawapan itu

Masa kini:Apa yg cuba kau katakan dan buktikan?menyatakan keadaan aku skrg tanda aku akan balik padamu?itu yg cuba kau sampaikan?

Masa lalu:Ha..bukankah sudah aku katakan kau ada jawapannya.Nah itu ler jawapannya

Masa kini:Kau rasa aku akan menyerah pada mu sebegini mudah.Membiarkan diri aku merasa sakit yg sama utk kali kedua?engkau rasa aku takut utk menghadapimu?

Masa lalu:Iya..kau sememangnye penakut..Haha.Kau takut berdepan kenyataan dirimu sendiri skrg..Kau takut kau akan kembali pada aku.Kau mmg penakut

Masa kini:Aku penakut?atau kau yg penakut?kau yg takut melepaskan aku bebas.Kau sentiasa dibayangi mimpi yg aku akan kembali pada mu.Sudah aku katakan ,aku hambaNya..yer dulu mungkin kau blh takutkan aku dgn keadaan..Tapi skrg tidak lg.Aku bukan lagi insan yg dibayangi takut dengan keadaan.Aku ada Allah tempat mengadu..Makanya kenapa aku perlu takut..Aku yakin Allah itu Maha Adil..

Masa lalu:Wah yakin benar engkau skrg..

Masa kini:Ya,benar aku sangat yakin.Kenapa?Engkau takut dengan keyakinanku?Engkau rasa hadirmu dalam diriku kini blh melemahkan semangat aku?Kau rasa aku akan biarkan kau menemani tangisku?meracuni fikiranku?tak mungkin lg kini

Masa lalu:Tunggu saja apa yg kau dapat dr H_ _ M nanti..Adakah kau masih seteguh ini ketika itu..Hahaha

Masa kini:InsyaAllah..apa pun yg bakal aku dpt nanti, aku akan tetap seyakin ini..Tak mungkin aku biarkan engkau beraja dalam hatiku untuk kali keduanya.

Masa lalu:Kau tidak takut akan “treatment” yg pernah engkau lalui dulu..Semua itu kan “menyakitkan”

Masa kini:Takut?Untuk apa aku takut?Kesakitan itu sudah biasa aku laluinya dan aku bersedia kalau aku perlu laluinya sekali lg.Kenapa perlu takut pada pengalaman yg pernah aku lalui.Aku rasa kau yg takut aku menang kali ni..Sudah lah..kau tidak perlu mempengaruhi aku dgn dtgnya engkau saat ini..Aku bersedia untuk apa jua kemungkinan..InsyaAllah..aku punya kekuatan…

Monday, 8 June 2009

Dari detik itu hingga kini

Bermula dari dapat offer U of Leicester,rasanya sy tak amik masa lama untuk decide nak amik peluang ni or tak..walaupun dalam detik2 dah buat keputusan tu hati berbelah bahagi tp surat No Pay Study Leave tetap gak dihantar..semuanyer berlaku macam dalam sekelip mata je..Syukur,Alhamdulillah kerana Allah mudahkan setiap langkah saya..Dari urusan surat study leave sampai ler ke tiket nk ke sini..Cumanyer sikit masalah masa permohonan visa..Tapi kalau semua senang ,nanti kita tak belajar nk hargai apa yg kita ada.. itu mak sy kata le..




Ingin saya rakamkan rasa terima kasih kepada insan2 yg sentiasa sokong apa yg sy buat.Terima kasih pada my mum Arbiah bt Jaafar,my father Ali bin Ahmad,adik beradik terutamanya my sister yg sentiasa cakap Ya untuk apa yg sy buat..Ayat yg plg best dr my sister.."buat jer ler dik if die rasa btl..watper nk pk ape nk jd kat sana..lalui dulu"..thanks my sister...ok habis part terima kasih family....




Sekarang part terima kasih pada kawan2..Thanks kepada En Mohd Nurul Hisham coz selalu ada time menangisnya saya..time gagalnyer saya..Terima kasih jugak kepada Faizee B Adanan(Hope ejaan saya btl).coz sentiasa ckp ko pergi jer ler..tk payah nk pk pasal M_ _ _ _ _ _ k ni..heheh..terima kasih coz tk pernah melemahkan semangat sy..Igt lg word faizee bile sy ckp ala risau ler BI org tk fluent...And he replied ala ko gi sana 3 bln sure ler kalah CEO..hehe..ni faizee ckp masa sarapan pagi roti canai telur n milo suam...nyum2..Terima kasih jugak Sobrina Hani,coz masa mula2 ckp dpt nk gi die ckp pergi ler..hani dulu dpt Hull(harap ejaan ni btl jugak)..ader lg senarai ni..hehehe..thanks Kak Aida coz ckp tk per ler pergi aje if rasa itu yg terbaik n dapat lupakan masalah kat malaysia ni(masa tu ngah ada masalah besar)..heheh..n thanks to Jude coz sentiasa ckp "i sokong jer bile Mr Khor ckp u nk further" thanks..Thanks secara keseluruhannya kepada RDMS team kerana sokong..Thanks kepada kawan2 yg menyokong pjg sgt list kawan2 yg menyokong ni so tk blh ler nak senaraikan semuanyer..

Terima kasih kepada Rushdina Rashid coz tlg sy dapatkan tempat tinggal..nak letak gambor die tk leh ler..coz kena mintak permission dr tuannyer dulu..tp die ni ni mmg baik ler..same umur ngan adk saya rasanya..budak yg cute..hehehe...die kenalkan saya ngan insan baik gak..sama baik mcm die..Terima kasih kepada Fara n Farid..makanya disini le sy tinggal..ha gambor derang blh letak sebab sy dh mintak permission..heheh..tp serius derang ni mmg ler baik..Alhamdulillah kerana dipertemukan ngan derang..rasanya apa sy buat pun tk terbalas budi2 insan2 baik ni..yer ler if tk dipertemukan ngan derang,mana ler sy nk merempat..huhu..



Mula2 sampai musim winter..huhuhu...makanya saya sgt ler tk selesa coz saya ni jenis alergic sejuk..huhuhu...oleh sebab itu sy suka cuacaa yg skrg..huhu..utk belajar ler dalam masa yg sy rasa singkat sgt..tau2 lecturer dh ckp OK this is our last meeting..huhu..mcm itu pun blh..tetibe dh exam..uwaaa... bermula ler perang2..tk tau ler nk menang or nk kalah..Tapi sy berharap untuk menang..sebab sy nk blk cepat..huhu.. ok ler yg tu jer ler utk entry kali ni..this entry tribute to my friend Faizee...thanks sebab sentiasa sokong saya dr dulu sampai ler skrg.....

Saturday, 6 June 2009

Tipu

Menipu dan ditipu..keduanya memberikan impact yg sgt ler tak best..Menipu berdosa..ditipu rasa Ya Allah sakitnyer ler hati..tapi kadang2 kena tipu ni blh ajar kita lebih berhati2..so dalam pada bagi kesan negatif ianya bg kesan positif gak..tp kalau dh selalu sgt kena tipu,itu tandanya tak pernah belajar dr pengalaman..heheh

Menipu ni perlu ke?ada ketikanyaa tk perlu,tp ada ketikanya den rasa ianya perlu..ok ler cth situasi:

Mak:adik dah sembahyang?
Adik:Dah mak(tapi sebenarnyer tk lg)...
Untuk situasi ni rasanyer tak payah ler menipu..jwb jer ler bebetul..sapa suruh dh azan tk reti2 nak sembahyang... :)

Mak:adik sihat arini?
Adik:Sihat..(Tapi tk sihat)
Untuk sistuasi ni rasanyer kena menipu ker tak..ckp btl2 karang mak risau..udah ler jauh..den ni plak bkn ler blh demam sikit..ngada2..masa kat kl pantang mak dengar demam sikit,sure ler tetibe call mesti dah on the way..so skrg tkkan nk jwb btl2 kan..den kat UK,kang tk pasal2 plak tetibe dh ader kat Birm..heheh..so rasanyer if den tipu tk per kan...

Kesimpulannyer kadang2 kita tak nk menipu,coz kita bukan diajar utk menipu..tapi dalam situasi2 tertentu kita terpaksa menipu..walaupun jauh di sudut hati ni rasa perit sangat waktu menipu tu.. :)

Wednesday, 3 June 2009

Alhamdulillah...

Alhamdulillah..akhirnya sampai jugak ke hari terkahir exam utk sem ni..hilang satu debaran..debaran tunggu result plak yg bakal bertandang..erm selagi namanya student selagi tu ler perasaan ni mcm tak pernah nak hilang..mcm tak pernah nak berlalu bersama angin dan waktu..(terasa mcm jiwang plak ayat)....4 module satu tanpa exam tp kena buat essay siap kena present bagai..huhu

13/05/09-Personal and group skill :- Ok ler kot module ni
19/05/09-Compression method of multimedia :- Paper ni alhamdulillah blh jawab..tp ada jugak part teori yg den hentam..huhu..bak kata nurul if tau semua kena jd prof..heheh
30/05/09-Service Oriented Architectures:-Module ni,alhamdulillah ok ler jugak..tk tau ler resultnyer aper..tp harap2 ok.
02/06/09-Generative Development.Paper yg plg killer sekali rasanyer..huhuh..dr semua module paper ni ler yg paling merisaukan..

Next activity baca buku pasal kidal..huhu..baru separuh baca dah tak tahan..so nanti cari buku lain utk dibaca..

Perasaan skrg rindu nk jumpa family..huhu..tak sabar nk blk malaysia..Member dah cabut smlm..lama plak tu blk..3 bln..huhuhu..sungguh membuatkan den *dengki*..uwaaa...

Wednesday, 27 May 2009

Exam..Future

Exam.Dari zaman sekolah sampai le skrg,sebut jer exam rasa macam cuak jer.Sama ler macam skrg..Bak kata lagu melayu berkorban apa sahaja untuk exam ni.Masa tidur pun sanggup korbankan.Siap bgn malam lg,apa org kata study malam cepat masuk.Tapi berapa banyak perngorbanan masa tidur sanggup dibuat utk bangun tahajjud.Berapa byk masa tidur sanggup dikorbankan utk tadarus sedangkan antara peperiksaan dunia dan peperiksaan akhirat,peperiksaan akhirat itu lebih abadi..

Bersedia exam dunia,sanggup aja puasa dari berchatting,tp pernah ke sehari puasa berchatting utk persediaan exam akhirat.Lagi risau kalau ada module yang "carry mark" nyer cukup2 mkn.Lagi banyak usaha untuk module ni.Tak cukup buku,cari lg tutorial internet.Tapi pernah tak risau "carry mark" untuk exam akhirat.Sedangkan carry mark akhirat itu lagi penting.Kalau gagal module exam dunia,insyaAllah ada peluang boleh lg ambil semula.Tapi macam mana yer,kalau gagal module peperiksaan akhirat..Nak kembali semula kedunia???tak ada peluang ambil semula untuk module peperiksaan akhirat..

Biasanya untuk sedapkan hati,selalu ckp tak pe le berkorban sikit exam ni,lepas ni blh enjoy.Plan berjela2 buat.Tapi sampai bila yer blh enjoy.InsyaAllah if ada rezeki, dapat result ada lg cabaran lain menanti.Jadinya enjoy pun tak le abadi.Tapi pernah tak sedapkan hati,tk per ler berkorban sikit untuk exam akhirat ni,harap dapat syurga firdaus..Sedangkan kenikmatan syurga itu kan abadi..Pelik rasanya,mengaku percaya pada syurga,tapi kenapa ya jarang berkorban untuk mendapatkannya.Mana ya keyakinana pada syuga.Selalu dalam doa mesti cakap,Ya Allah,kupohonkan tempat di syurga firdausMu.Tinggi keinginan.Tapi apa ya persediaan untuk mendapatkannya.Exam dunia,kalau nak dapat gred bagus,usaha juga kena mantap..sama jugak exam akhirat.Nk dapat tempat bagus kena juga usaha mantap.

Monday, 25 May 2009

Selamat Hari Ibu

Selamat Hari Ibu..dah nak berlalu pun bln mei,baru sempat nak post pasal hari ibu ni..tp tk bermakna,saya lambat wish gak...sebab insyaAllah buat masa ni sy masih igt akan hari2 mcm ni.Memang tk dinafikan hari2 adalah hari ibu..tp tk salah rasanya utk mengistimewakan hari2 yg sememangnyer istimewa ni..

For me my mum mean world to me,she lifted me when i couldn't stand,her eyes sparkled when i was happy and for sure she beside me when i was afraid..as my last post,she comforted me when i was sad..she brought me strength when i was weak and she loved me no matter what

Upss..thanks kepada En T,coz meraikan my mum bg pihak sy yer.Appreciated it...And utk "Mama" En T,Selamat Hari Ibu juga.....

Kenapa...

Kenapa ler bila mula jer bercerita,mesti nk ceritakan pasal org tu,pasal org ni,erm tk blh ker if tk cerita pasal org lain..kalau cerita yg baik tk per ler gak,ni erm citer yg tk best...adoile..tk der kerja ker aper..It's not about "perasan bagus" or "tunjuk alim"...but i not interested about thats kind of story..for me its useless..wasting time...tak suka...

As usual,facing that kind of pupil make me feel not comfortable with them..And mula ler if they start talking about org tu ker,org ni ker, rasanya mcm nk angkat jer kaki..Say excuse me...adoile..den tk minat citer2 camni...Tolong ler faham..nak cabut camtu jer nampak mcm sgt tk sopan..tp bila cuba jer alih topic,bertahan ler dlm baper ketika,then start blk story2 tk best ni..den bukan alim as i said before,tp tk suka...huhu...

Buang masa maaa,if cite belakang2 ni,if u have any prob with them,pergi ler face to face..cakap ler apa yg tk puas hati..yg gi kata belakang tu watpe..bukan dia tau pun apa ko kata..kan ke susah..tk adil plak tu utk dia..tk blh nk pertahan diri sendiri..

So untuk sesapa yg suka citer pasal2 ni ngan den,tlg ler..den tk minat..uwaaa..tlg ler faham

Sunday, 12 April 2009

Emak,Saya dan Kegagalan

Emak,kalau boleh saya gambarkan ucapan terima kasih saya padanya dengan kata2 pasti akan saya gambarkan..kalau boleh saya nilaikan ucapan terima kasih ini dengan nilai-nilai tertentu pasti akan saya nilaikan.Namun sehingga saat ini,tiada ungkapan yang sama taranya dengan nilai terima kasih,tiada harga yang sama dengan apa jua benda yang ada,yang pernah saya berikan untuk emak.Tak pernah nilai2 ini sama dengan apa yang emak bagi untuk saya.Saya bukan lahir dalam keluarga yang petik jer jari semua dapat, tapi saya bersyukur saya lahir dalam keluarga yang penuh kasih sayang. Saya bersyukur saya lahir dalam keluarga yang saling menyokong.Dan pastinya semua ni menjadikan saya “manja”.Ye saya akui memang saya manja.Saya sangat rapat dgn mak.Mak tempat saya meluahkan rasa gembira,rasa sedih,kecewa,takut dan byk lg rasa.Banyak masa saya dihabiskan dengan mak.Mak yang ajarkan saya ABC,yg ajarkan saya Alif Ba Ta,yang ajarkan saya 123 dan yg ajar saya erti hidup. Mak ler orang yang paling susah hati bila saya sakit.Mak ler orang yg tidurnyer tak lena bila sy tak sihat.

Saya pernah alami kegagalan.Semua kegagalan ini membuatkan saya menangis.Saya bukan insan yang tak boleh terima kegagalan..tapi kegagalan sering membuatkan saya menangis.Dan pastinya untuk setiap tangisan ini mak menjadi teman yang cukup setia untuk mendengar.Teman yg cukup setia membiarkan saya menangis dibahunya.Sangat setia.Dan hari ini kegagalan itu muncul lagi.Tapi kali ini saya terpaksa menangis sendirian dari jauh tanpa ada bahu yg dapat menahan air mata saya.Telefon mak, “mak naper adik gagal”itu kata pertama saya.Macam biasa mak jenis yang she like to patiently listen first.Tanpa bicara mak biarkan saya menagis dalam handphone.”Mak adik gagal lg,adk takut adk akan terus gagal..sangat takut.adik dah usaha..adk rasa usaha adk tak berbaloi,penat adk terbalas dengan kegagalan..itu kata saya..dan pastinya semuanya sy tuturkan dengan tangisan..Mak biarkan saya menangis..dan saya selesa untuk menangis..Mak diam biarkan saya menangis.Bila tangisan saya agak reda,mak mula berbicara, ayat mak buat sy rasa lega..Adk,mak tau adk dah usaha,mak nampak semua tu walau adk jauh,sebab adk anak mak.Adk nangis kenapa..adk pernah gagal kan sebelum ni.sebelum ni adk nangis jugak kan..tp adk berjaya lepas tu kan..kegagalan tak pernah buat adk terus gagal kan..mak sentiasa doakan adk..itu kata2 mak yg mmg buat sy rasa lega.Ringkas pada pendengaran saya tp cukup untuk meredakan rasa sedih sy.

Friday, 10 April 2009

Pengalaman,Pengajaran..London,Manchester

Easter Break..mana lg kan..sure ler pergi merayap2 kejap..menghilangkan tension study..Awal2 cuti dh berkelana ke London..Thanks miza coz sponsored tempat tinggal..heheh..After london then manchester..thanks ju...Jimat duit tempat tinggal..Happy mmg ye..tak dinafikan..tp banyak benda yg blh belajar..belajar mempercayai kawan2,belajar mempercayai diri sendiri..and belajar menghargai nikmat islam..belajar kenal diri sendiri

Menghargai nikmat islam dan kenali diri sendiri,dalam masa perjalanan ni,sedar sendiri,rupanya diri ini blm cukup sempurna utk menjadi muslim yg sempurna..pengaruh dunia bukan hanya ditangan tp turut berlabuh di hati,Ya Allah,ampuni hambamu....

Belajar mempercayai kwan dan diri sendiri,pastinya ia pengalaman yg bererti..diri ini bukan mudah untuk mempercayai org lain..mungkin pengalaman mengajar utk lebih berhati,tp rupanya selama ni bukan berhati2 tp blok diri sendiri dr mempercayai kerana sebenarnye takut untuk mempercayai..alangkah lemahnya diri..penglaman lalu bukan untuk mengajar erti ketakutan sebenarnya..tetapi belajar untuk mematangkan..Thanks Allah kerana kesedaran ini

Belajar mengurus keadaan..heheh..ini pengajaran yg plg best rasanya utk diingatkan..terlepas train utk blk manchester..hehehe..berlari2 ngan ju..dh ler den ni jenis lambat igt jalan..tp point nye kat sini,lain kali belajar utk bijak mengurus masa..coz masa itu bukan menanti,tp sentiasa merangkak pergi...

Thanks Allah utk semua pengalaman dan pengajaran ini

Saturday, 21 February 2009

Feeling Sad..Down

Ya Allah tabahkan hatiku.Ampunkan aku terlalai dalam menunaikan perintahmu..Kekadang tanpa sedar urusan dunia menjadikan aku hamba yang alpa.Ya Allah ampunkan khilafku itu..Ya Allah setiap saat Kau bersamaku..walaupun ada ketikanya aku melupakanMu..Ya Allah betapa kasih-Nya engkau padaku..Ya Allah sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui segala yg tersirat dihatiku..segala yg melandaku sekarang..Sedih Ya Allah..Aku cuba menjadi hamba-Mu yang baik walaupun yg terbaik impianku.Namun aku tertewas jua..Ampunkan ku Ya Allah

09/02/09-First CW release…

Selepas asgmt release, life started busy. Hari2 rasa seakan cepat berlalu ditambah ngan winter time..Siang yg pendek menjadikan masa rasa mcm sgt singkat..Bagi aku tak der hari yg blh aku istilahkan sebagai weekend…then another asgmt release. Both due on 20/02/09..Hidup aku mula berkisar at bilik-library-lab-dewan kuliah-bilik.Tak der isitilah “keluar ler jenjalan” kan weekend…But aku tak kisah coz aku bukan kaki jalan..Bermula dengan both asgmt aku sering terlalai dengan dunia.Hingga terlupa aku ni hamba. Ampunkan aku Ya Allah..Istilah tido nyenyak rasa ilang dalam diari hidup ni..Ampunkan aku Ya Allah kerana tak mengambil kesempatan jagaku ditengah malam sebagai penghubung rinduku pada-Mu..Ampunkan aku Ya Allah..Benar urusan dunia ini telah melalaikan aku..Disebalik rasa kepayahan ini terima kasih Ya Allah kerana Engkau temukan aku dengan kawan yg byk membantu.Jadikan persahabatan ini diberkatimu Ya Allah..Banyak menyokong..”rozy we can find the solution”,don’t worry about that..keep smiling.Allah know the best.’ Ayat yg simple tp berkesan meredakan tekanan..Maybe kitaorg sesame student,same kelas so sesame faham..

Rasanyer asgmt ni menjadikan aku pencinta universiti..Heheh..Ader dekat uni from 9 then blk biler org unit u dh mcm nk halau jer..Yer ler saper tak halau if kul 12mlm still kat lab..hehehe..tp aku ngan die tak kisah pun..yang penting asgmt ni siap..

20/09/09-

Him: Rozy I have submit the asgmt and CC that to you

Me: .Alhamdulillah..Thank my group mate.

Him: It’s ok since we are group.So let continue to find with GD solution..How your progress?

Me : my model not work as well..huhu..

Him: don’t worry,me too.Just try and finally we submit what we have..

Me:ok..

11.45PM

Him:How you?

Me:Ok

Him:find it

Me:No

Him:Me too,lets submit it coz due at 11.59PM

Me:feel to cry.I working on that model since first day release..But I cant find the solution. My model just work in half .dont know what happen with my coding..cant generated the diagram as well.

Him: friend,it’s ok.not to much worry.Allah know best.just submit it..i not find the solution too

Me:Ok

Rasa sedih sangat Ya Allah..sangat sad.rasa sgt down..that asgmt carry 10 marks but I cant answer at only 5 marks.half from that.memang sgt kecewa.Cuba smile utk sedapkan hati kawan.then 12 we going back together coz we are in the same ways.Secara jujurnya memang terasa tak berbaloi aku hidup jd tak teratur 2 weeks ni..roti memang makanan rutin coz itu jer paling senang.tk nk bazir masa makan..Ampunkan aku Ya Allah kerana saat kecewa ini terdetik dlm hatiku bisikan2 kecewa.Tanpa aku sedar sebenarnya Engkau sentiasa bersama.Ampunkan aku Ya Allah…Aku sepatutnya bersyukur sekurang2 nyer that another asgmt we have the solution.Our DTD,SOAP work as well..its ok..


Friday, 13 February 2009

Pengalaman Berjauhan

Dah 2 week kat bumi Allah yg bernama UK ni.Meneruskan kehidupan sebagai hamba Allah di tempat yg jauh dari family buatkan aku rasa sad..Biasaler anak manja..hehehe..Tapi Alhamdulillah dan insyaAllah masa dapat atasi perasaan ni..Menjadi student semula Alhamdulillah atas peluang ini..

Alhamdulillah kerana segala urusan disini dimudahkan oleh-Nya.Dari mula sampai dah diperkeknalkan ngan hamba-hamba-Mu yang baik Ya Allah.Dikenalkan dengan Fara dan Farid.Dikenalkan dengan komuniti Malaysia.Biarpun kecik tapi hidup di perantauan menjadikan ikatan itu rapat..Terpaksa bergantung antara satu sama lain kerana ini ler family sewaktu di sini..

Suasana pembelajaran agak berbeza.Like one of my friend said, at this level you should learn by yourself..mmg btl..tak banyak yg dpt dr kelas.just teori yg kadang2 tk difahami pun..heheh..

Snowing time..erm..alergic sejuk..so if org lain ckp best main snow..best main snow ni tk der rasa dlm istilah hidupku kat sini..just tgk ader ler..br 2 ari snow dah fever..huhu..nasib baik ler fara ader..thanks fara..tak tau nk balas budi ni camner..hargai sangat aper fara buat...Just pengalaman jatuh waktu snow kot yg akan diingat..hehehe..kena baling ngan snow tu lg ler..huhu..mula2 rasa sakit hati..tp sabarkan jer..maybe die pelik kot islam bertudung ni..atau bukan pelik ntah ler aper pandangannyer..maybe sikit dr kesabaranku menerbitkan rasa inginnya die mengenali islam kan satu bonus padaku.. :)

Overall kat sini ok jer..Tp insyaAllah hati ini takkan berubah... :)

Thursday, 1 January 2009

Sambutan 2009 dan Palestin

Antara sambutan tahun baru pada detik 12 malam dan Palestin.Sejak serangan regim Zionis ke atas Gaza(27/12/08) perasaan ini sering bercampur baur.Serangan berterusan keatas Gaza benar-benar mengguris perasaan. Melihat gambar-gambar kesan serangan dan mangsa serangan menjadikan emosi diri tidak stabil. Menitis jua air mata melihat tangisan ibu bapa yang kehilangan anaknya.Tangisan anak yang hilang ibu bapanya.Terdetik difikiran seandainya aku berada ditempat itu…Yang menjadi mangsa keganasan itu anakku,yang manjadi mangsa itu ibu dan ayahku,yang menjadi mangsa itu kelaurgaku,adakah aku mampu setabah mereka?? Adakah lagi masa untukku mengira detik 12 malam? Jawapannya tentu tidak..Yang ada pada aku waktu itu pastinya harapan pada pertolongan Allah.Harapan pada saudara seagamaku agar membantuku..

“Barangsiapa dari kalangan kamu yang melihat kemungkaran, maka hendaklah ia mengubah kemungkaran itu dengan tangannya. Andai tiada keupayaan, maka lakukan dengan lisannya. Andai tiada juga keupayaan, maka lakukan ia dengan hatinya. Dan demikian itu adalah selemah-lemah iman” “ Muttafaq ‘alayh

Kecewa benar rasa diri ini..ketika saudara seagamaku di Gaza menjadi mangsa kekejaman,tanahairku Malaysia masih boleh bergembira dengan sambutan Tahun Baru.Dataran Merdeka,Bukit Bintang,KLCC,The Curve menjadi tempat tumpuan.Seakan2 tidak terkesan langsung dengan nasib saudara islam di Gaza.Inikah negara yang sering dilaung2kan sebagai negara islam?aku benar2 kecewa.Benar2 sedih.Ya betul yang menjadi mangsa itu bukan anak kita,bukan saudara kita secara genetiknya.Tapi lupakah kita bahawa setiap muslim itu bersaudara?Bayangkan andai satu hari nanti nasib itu menimpa kita apakah yang kita harapkan dari saudara seislam kita yang lain?adakah mengharapkan saudara seislam kita mempedulikan kita?sedangkan sekarang ini adakah kita mempedulikan mereka?