Wednesday, 27 May 2009

Exam..Future

Exam.Dari zaman sekolah sampai le skrg,sebut jer exam rasa macam cuak jer.Sama ler macam skrg..Bak kata lagu melayu berkorban apa sahaja untuk exam ni.Masa tidur pun sanggup korbankan.Siap bgn malam lg,apa org kata study malam cepat masuk.Tapi berapa banyak perngorbanan masa tidur sanggup dibuat utk bangun tahajjud.Berapa byk masa tidur sanggup dikorbankan utk tadarus sedangkan antara peperiksaan dunia dan peperiksaan akhirat,peperiksaan akhirat itu lebih abadi..

Bersedia exam dunia,sanggup aja puasa dari berchatting,tp pernah ke sehari puasa berchatting utk persediaan exam akhirat.Lagi risau kalau ada module yang "carry mark" nyer cukup2 mkn.Lagi banyak usaha untuk module ni.Tak cukup buku,cari lg tutorial internet.Tapi pernah tak risau "carry mark" untuk exam akhirat.Sedangkan carry mark akhirat itu lagi penting.Kalau gagal module exam dunia,insyaAllah ada peluang boleh lg ambil semula.Tapi macam mana yer,kalau gagal module peperiksaan akhirat..Nak kembali semula kedunia???tak ada peluang ambil semula untuk module peperiksaan akhirat..

Biasanya untuk sedapkan hati,selalu ckp tak pe le berkorban sikit exam ni,lepas ni blh enjoy.Plan berjela2 buat.Tapi sampai bila yer blh enjoy.InsyaAllah if ada rezeki, dapat result ada lg cabaran lain menanti.Jadinya enjoy pun tak le abadi.Tapi pernah tak sedapkan hati,tk per ler berkorban sikit untuk exam akhirat ni,harap dapat syurga firdaus..Sedangkan kenikmatan syurga itu kan abadi..Pelik rasanya,mengaku percaya pada syurga,tapi kenapa ya jarang berkorban untuk mendapatkannya.Mana ya keyakinana pada syuga.Selalu dalam doa mesti cakap,Ya Allah,kupohonkan tempat di syurga firdausMu.Tinggi keinginan.Tapi apa ya persediaan untuk mendapatkannya.Exam dunia,kalau nak dapat gred bagus,usaha juga kena mantap..sama jugak exam akhirat.Nk dapat tempat bagus kena juga usaha mantap.

Monday, 25 May 2009

Selamat Hari Ibu

Selamat Hari Ibu..dah nak berlalu pun bln mei,baru sempat nak post pasal hari ibu ni..tp tk bermakna,saya lambat wish gak...sebab insyaAllah buat masa ni sy masih igt akan hari2 mcm ni.Memang tk dinafikan hari2 adalah hari ibu..tp tk salah rasanya utk mengistimewakan hari2 yg sememangnyer istimewa ni..

For me my mum mean world to me,she lifted me when i couldn't stand,her eyes sparkled when i was happy and for sure she beside me when i was afraid..as my last post,she comforted me when i was sad..she brought me strength when i was weak and she loved me no matter what

Upss..thanks kepada En T,coz meraikan my mum bg pihak sy yer.Appreciated it...And utk "Mama" En T,Selamat Hari Ibu juga.....

Kenapa...

Kenapa ler bila mula jer bercerita,mesti nk ceritakan pasal org tu,pasal org ni,erm tk blh ker if tk cerita pasal org lain..kalau cerita yg baik tk per ler gak,ni erm citer yg tk best...adoile..tk der kerja ker aper..It's not about "perasan bagus" or "tunjuk alim"...but i not interested about thats kind of story..for me its useless..wasting time...tak suka...

As usual,facing that kind of pupil make me feel not comfortable with them..And mula ler if they start talking about org tu ker,org ni ker, rasanya mcm nk angkat jer kaki..Say excuse me...adoile..den tk minat citer2 camni...Tolong ler faham..nak cabut camtu jer nampak mcm sgt tk sopan..tp bila cuba jer alih topic,bertahan ler dlm baper ketika,then start blk story2 tk best ni..den bukan alim as i said before,tp tk suka...huhu...

Buang masa maaa,if cite belakang2 ni,if u have any prob with them,pergi ler face to face..cakap ler apa yg tk puas hati..yg gi kata belakang tu watpe..bukan dia tau pun apa ko kata..kan ke susah..tk adil plak tu utk dia..tk blh nk pertahan diri sendiri..

So untuk sesapa yg suka citer pasal2 ni ngan den,tlg ler..den tk minat..uwaaa..tlg ler faham