Monday, 29 June 2009

Ada apa dengan Paris...

Alhamdulillah,sy telah diberikan peluang oleh Allah untuk melawat France(Paris).Ada apa dengan tempat bernama Paris ni.Sy mengharapkan perjalanan sy ke sini memberikan manfaat dan penglaman berguna untuk mengajar diri sendiri.

Ada apa dengan Paris?sebuah kota yg sy rasakan agak sibuk tp jujurnya kesibukan itu seakan terlindung dek kerana kemajuan sistem pengankutan awamnya.Sepanjang berada disana kami(sy n kawan2) menggunakan bas dan train.Terpaksa diakui sistem pengkutan awamnya jauh lebih baik berbanding negara sy sendiri.Satu yg dapat sy pelajari hasil dr penggunaan sistem pengankutan ini ialah,bagaimana ia benar2 menepati masa.Seandainya dinyatakan bus or train ke certain destination will be arriving around 2 minit,maka dalam masa 2 minit or less than that bus or train tu akan sampai,compared than sistem pengangkutan awam di negara sendiri(yg dikatakan negara islam) yg sewajarnya juga menepati janji,amatlah jauh berbeza.Komuter yg selalu saje mengalami masalah delay,kesesakan dalam komuter,komuter yg aircondnye selalu ajer tidak berfungsi bak kata Faizee.Semua masalah ni tak kami hadapi semasa menggunakan train di Paris atau lebih dikenali sebagai Metro or RER for certain service area.
Itu train then sy cuba buat perbandingan ngan bus pula.Juga menepati masa.Nak dibandingkan dengan RapidKl(if keadaannya masih sama sblm sy tinggalkan negara) maka jujur saya akui walaupun pahit untuk ditelan bahawa bus nye jauh lebih baik dr segi menepati masa dan keselesaan..Ini le pic train 2 tingkat..so tk der ler sesak mcm komuter..



Sampai Paris dlm kul baper ntah tk ingat..then ptgnyer kitaorg gerak gi Eiffel Tower.Ya Allah besarnye kekuasaanMu.Kau anugerahkan akal pada manusia untuk berfikir..Sy kagum ngan binaan yg sy gelar as menara besi..sy rasa bhn binaannya mmg dr besi sepenuhnya



Dari ptg sampai ke malam kitaorg kat sini.Beratur membeli tiket aje amik masa 2 hours..Alhamdulillah ade hikmahnya..Coz sy dpt tgk sunset dr atas menara ni..Subhanallah mmg cantik view nye.



Then esoknye kitaorg pergi Disneyland.Memang masa mula nk pergi sy terfikir tempat ini perlu diboikot.Tapi sy mencari sesuatu sebenarnya dari tempat ini..





Yang menjadi persoalan dalam diri sy hingga kini bagaimana karakter2 yg diwujudkan dr imaginasi ini mampu bertahan selama ini.Sy rasa watak mickey,alice in wonderland,aladin,beauty and the beast,dan segala macam watak lg ini telah sy kenal sejak zaman kanak2 sy lg.Dan watak ini bertahan hingga kini.Jujur sy akui sy lebih kenal watak ini dr AlFateh pd zaman kanak2 sy.Sy lebih kenal2 watak2 hero putera raja khayalan ini berbanding Salahuddin AlAyubi pada zaman sekoalh sy.Maka yg membuat sy terfikir kenapa watak2 pahlawan sebenar islam tidak sy kenali sedalam watak2 ini?tiada pendedahan?atau sy disogokkan ngan hiburan khayalan yg sy rasakan semua peringkat umur kenal akan watak2 khayalan ini.

Hari ketiga byk dihabiskan ke tempat2 banguan yg sy rasakan ada unsur persiapan menghadapi peperangan.sy kagum dengan ciptaan bangunan disini.Dan kagum dengan binaan yg sy rasakan sebagai sesuatu yg difikirkan faedahnya di masa hadapan..Pendek kata perjalan sy kali ini memberi seribu satu pengalaman dan membuatkan minda sy berfikir..Terima kasih Allah

Saturday, 27 June 2009

Pindah

Hari ini secara rasminye sy pindah umah dr Glossop Street ke Cheviot Road..Alhamdulillah dipermudahkan segala urusan perpindahan rumah..Jutaan terima kasih kepada student Malaysia kat sini yg tlg kitaorg pindah..Org kata berat sama dipikul ringan sama dijinjing.. :-) erm my housemate masak mee rebus..sedap tau..my housemate pandai masak ooo..so sy kena ler menuntut ilmu dari die..Sy cuma tlg jer coz tak pandai r nak masak dalam kuantiti yg byk coz selamanya masak utk diri sendiri n kadang2 tlg mak masak masa kat malaysia..Lupa plak nk amik gambor mee rebus ni..nyum2..first time rasanyer sepanjang kat sini sy makan something sampai bertambah..heheh..my housemate also noticed it..so mmg ler terbuktikan my housemate ini mmg ler pandai masak...mee rebus muar..mmg nikmat..Thanks Allah bg hambaMu peluang untuk merasa kesedapan makanan ini..

So next sem perjalanan sy dr rumah ker uni akan amik masa yg lama sikit..If nk jalan kaki blh..40 minit..hehehe..my housemate ckp suh naik basikal..erm adakah sy begitu berani..huhu..tak kot rasanya..so baik pk alternatif lain if tk nk jalan kaki n naik basikal..makanya alternatif yg ader skrg adalah naik bus..hehe..Harapnye jadual sy sem depan tidak ler sampai ker lewat2 ptg..

Terima kasih Ya Allah atas pengalaman dan peluang yg Engkau berikan pada hambaMu ini..

Monday, 22 June 2009

Result Exam..Alhamdulillah

Mula2 dpt email pasal result exam..Ya Allah..risau n takut mula beraja.. email pendek tp cukup mendebarkan...

MSc exam/project results
Artur Boronat [aboronat@mcs.le.ac.uk]
Sent: 19 June 2009 17:20
To:
Sarath Kumar Kurella [skk14@leicester.ac.uk]; Ali Ejaz Butt [aeb25@leicester.ac.uk]; (Chris) Yee Seong Lian [ysl9@leicester.ac.uk]; Delin Jing [dj53@leicester.ac.uk]; Vineeth Kumar GONE [vkg3@leicester.ac.uk]; Thomas Grant [tg53@leicester.ac.uk]; Nasir Siddique [ns246@leicester.ac.uk]; Ranjit Rayal Malisetty [rrm4@leicester.ac.uk]; Anil Reddy Modugu [arm26@leicester.ac.uk]; Guan Rong Yang [gry1@leicester.ac.uk]; Gopi Gadde [gpcg1@leicester.ac.uk]; Rekha Malla [rpm11@leicester.ac.uk]; Nikhil Vodapally [nv33@leicester.ac.uk]; Kaartik Prativadi Bhayankara [kp137@leicester.ac.uk]; vs98@leicester.ac.uk; br59@leicester.ac.uk; tj40@leicester.ac.uk; msk12@leicester.ac.uk; rvk4@leicester.ac.uk; ss532@leicester.ac.uk; dpca1@leicester.ac.uk; sy52@leicester.ac.uk; ush1@leicester.ac.uk; jk98@leicester.ac.uk; ra187@leicester.ac.uk; dm212@leicester.ac.uk
Attachments:
Dear all,

I will be giving feedback on exam/project results on Monday 15:30-18:00.

I hope to see you all then.

Best regards,
Artur

Artur Boronat
Lecturer - http://www.cs.le.ac.uk/~aboronat
Department of Computer Science
University of Leicester, UK

Memang sgt merisaukan bila dpt email ni..Terbayang last paper yg merupakan paper killer..Dalam hati berdoa.Ya Allah,pass pun dah cukup untuk paper ni coz tau nk menjangkau distinction jauh sekali coz of the carry mark yg cukup2 makan org kata..

Arini kul 3.20 dah ader kat depan PT room..perasaan jgn ckp ler masa ni..susah ler nk kata..cuma berdoa Ya Allah berikan aku kekuatan menerima ketentuanMu..ini jer ler yg jd peneman setia..Then 3.40 jumpa PT...Alhamdulillah paper yg den aling risau berada pada tahap pass..Tak tau nk ckp aper perasaan masa ni..Alhamdullillah..and 3 other paper Alhamdulillah berada pada tahap yg boleh dikatakan OK..Thanks Allah..Syukur kupanjatkan..terima kasih Ya Allah..Semoga apa yg aku perolehi hari ini tidak menjadikan aku hambaMu yg lalai..dan semoga apa yg aku dapat hari ini adalah yg baik disisiMu...

Kepada my parents n family terima kasih adk ucapkan atas doa semangat yg sentiasa diberikan(den dh call mak yer ucapkan thanks)...Kepada kawan2 thanks jugak..n my housemate..thanks

Tuesday, 9 June 2009

Perang antara Masa Kini dan Masa Lalu

Masa lalu:erm diri nampaknyer ko terpaksa balik pada aku semula

Masa kini:ups tak mungkin aku nk kembali semula padamu.Untuk apa aku merasai sakit yg sama berkali2

Masa lalu;Wah ego nampaknye kamu.Bukankah keadaan dirimu skrg sudah “menyatakan” engkau perlu blk pada aku

Masa kini:Keadaan apa yg kau maksudkan?

Masa lalu:Engkau punya jawapan.Tapi kenapa tidak mau kau akui jawapan itu

Masa kini:Apa yg cuba kau katakan dan buktikan?menyatakan keadaan aku skrg tanda aku akan balik padamu?itu yg cuba kau sampaikan?

Masa lalu:Ha..bukankah sudah aku katakan kau ada jawapannya.Nah itu ler jawapannya

Masa kini:Kau rasa aku akan menyerah pada mu sebegini mudah.Membiarkan diri aku merasa sakit yg sama utk kali kedua?engkau rasa aku takut utk menghadapimu?

Masa lalu:Iya..kau sememangnye penakut..Haha.Kau takut berdepan kenyataan dirimu sendiri skrg..Kau takut kau akan kembali pada aku.Kau mmg penakut

Masa kini:Aku penakut?atau kau yg penakut?kau yg takut melepaskan aku bebas.Kau sentiasa dibayangi mimpi yg aku akan kembali pada mu.Sudah aku katakan ,aku hambaNya..yer dulu mungkin kau blh takutkan aku dgn keadaan..Tapi skrg tidak lg.Aku bukan lagi insan yg dibayangi takut dengan keadaan.Aku ada Allah tempat mengadu..Makanya kenapa aku perlu takut..Aku yakin Allah itu Maha Adil..

Masa lalu:Wah yakin benar engkau skrg..

Masa kini:Ya,benar aku sangat yakin.Kenapa?Engkau takut dengan keyakinanku?Engkau rasa hadirmu dalam diriku kini blh melemahkan semangat aku?Kau rasa aku akan biarkan kau menemani tangisku?meracuni fikiranku?tak mungkin lg kini

Masa lalu:Tunggu saja apa yg kau dapat dr H_ _ M nanti..Adakah kau masih seteguh ini ketika itu..Hahaha

Masa kini:InsyaAllah..apa pun yg bakal aku dpt nanti, aku akan tetap seyakin ini..Tak mungkin aku biarkan engkau beraja dalam hatiku untuk kali keduanya.

Masa lalu:Kau tidak takut akan “treatment” yg pernah engkau lalui dulu..Semua itu kan “menyakitkan”

Masa kini:Takut?Untuk apa aku takut?Kesakitan itu sudah biasa aku laluinya dan aku bersedia kalau aku perlu laluinya sekali lg.Kenapa perlu takut pada pengalaman yg pernah aku lalui.Aku rasa kau yg takut aku menang kali ni..Sudah lah..kau tidak perlu mempengaruhi aku dgn dtgnya engkau saat ini..Aku bersedia untuk apa jua kemungkinan..InsyaAllah..aku punya kekuatan…

Monday, 8 June 2009

Dari detik itu hingga kini

Bermula dari dapat offer U of Leicester,rasanya sy tak amik masa lama untuk decide nak amik peluang ni or tak..walaupun dalam detik2 dah buat keputusan tu hati berbelah bahagi tp surat No Pay Study Leave tetap gak dihantar..semuanyer berlaku macam dalam sekelip mata je..Syukur,Alhamdulillah kerana Allah mudahkan setiap langkah saya..Dari urusan surat study leave sampai ler ke tiket nk ke sini..Cumanyer sikit masalah masa permohonan visa..Tapi kalau semua senang ,nanti kita tak belajar nk hargai apa yg kita ada.. itu mak sy kata le..




Ingin saya rakamkan rasa terima kasih kepada insan2 yg sentiasa sokong apa yg sy buat.Terima kasih pada my mum Arbiah bt Jaafar,my father Ali bin Ahmad,adik beradik terutamanya my sister yg sentiasa cakap Ya untuk apa yg sy buat..Ayat yg plg best dr my sister.."buat jer ler dik if die rasa btl..watper nk pk ape nk jd kat sana..lalui dulu"..thanks my sister...ok habis part terima kasih family....




Sekarang part terima kasih pada kawan2..Thanks kepada En Mohd Nurul Hisham coz selalu ada time menangisnya saya..time gagalnyer saya..Terima kasih jugak kepada Faizee B Adanan(Hope ejaan saya btl).coz sentiasa ckp ko pergi jer ler..tk payah nk pk pasal M_ _ _ _ _ _ k ni..heheh..terima kasih coz tk pernah melemahkan semangat sy..Igt lg word faizee bile sy ckp ala risau ler BI org tk fluent...And he replied ala ko gi sana 3 bln sure ler kalah CEO..hehe..ni faizee ckp masa sarapan pagi roti canai telur n milo suam...nyum2..Terima kasih jugak Sobrina Hani,coz masa mula2 ckp dpt nk gi die ckp pergi ler..hani dulu dpt Hull(harap ejaan ni btl jugak)..ader lg senarai ni..hehehe..thanks Kak Aida coz ckp tk per ler pergi aje if rasa itu yg terbaik n dapat lupakan masalah kat malaysia ni(masa tu ngah ada masalah besar)..heheh..n thanks to Jude coz sentiasa ckp "i sokong jer bile Mr Khor ckp u nk further" thanks..Thanks secara keseluruhannya kepada RDMS team kerana sokong..Thanks kepada kawan2 yg menyokong pjg sgt list kawan2 yg menyokong ni so tk blh ler nak senaraikan semuanyer..

Terima kasih kepada Rushdina Rashid coz tlg sy dapatkan tempat tinggal..nak letak gambor die tk leh ler..coz kena mintak permission dr tuannyer dulu..tp die ni ni mmg baik ler..same umur ngan adk saya rasanya..budak yg cute..hehehe...die kenalkan saya ngan insan baik gak..sama baik mcm die..Terima kasih kepada Fara n Farid..makanya disini le sy tinggal..ha gambor derang blh letak sebab sy dh mintak permission..heheh..tp serius derang ni mmg ler baik..Alhamdulillah kerana dipertemukan ngan derang..rasanya apa sy buat pun tk terbalas budi2 insan2 baik ni..yer ler if tk dipertemukan ngan derang,mana ler sy nk merempat..huhu..



Mula2 sampai musim winter..huhuhu...makanya saya sgt ler tk selesa coz saya ni jenis alergic sejuk..huhuhu...oleh sebab itu sy suka cuacaa yg skrg..huhu..utk belajar ler dalam masa yg sy rasa singkat sgt..tau2 lecturer dh ckp OK this is our last meeting..huhu..mcm itu pun blh..tetibe dh exam..uwaaa... bermula ler perang2..tk tau ler nk menang or nk kalah..Tapi sy berharap untuk menang..sebab sy nk blk cepat..huhu.. ok ler yg tu jer ler utk entry kali ni..this entry tribute to my friend Faizee...thanks sebab sentiasa sokong saya dr dulu sampai ler skrg.....

Saturday, 6 June 2009

Tipu

Menipu dan ditipu..keduanya memberikan impact yg sgt ler tak best..Menipu berdosa..ditipu rasa Ya Allah sakitnyer ler hati..tapi kadang2 kena tipu ni blh ajar kita lebih berhati2..so dalam pada bagi kesan negatif ianya bg kesan positif gak..tp kalau dh selalu sgt kena tipu,itu tandanya tak pernah belajar dr pengalaman..heheh

Menipu ni perlu ke?ada ketikanyaa tk perlu,tp ada ketikanya den rasa ianya perlu..ok ler cth situasi:

Mak:adik dah sembahyang?
Adik:Dah mak(tapi sebenarnyer tk lg)...
Untuk situasi ni rasanyer tak payah ler menipu..jwb jer ler bebetul..sapa suruh dh azan tk reti2 nak sembahyang... :)

Mak:adik sihat arini?
Adik:Sihat..(Tapi tk sihat)
Untuk sistuasi ni rasanyer kena menipu ker tak..ckp btl2 karang mak risau..udah ler jauh..den ni plak bkn ler blh demam sikit..ngada2..masa kat kl pantang mak dengar demam sikit,sure ler tetibe call mesti dah on the way..so skrg tkkan nk jwb btl2 kan..den kat UK,kang tk pasal2 plak tetibe dh ader kat Birm..heheh..so rasanyer if den tipu tk per kan...

Kesimpulannyer kadang2 kita tak nk menipu,coz kita bukan diajar utk menipu..tapi dalam situasi2 tertentu kita terpaksa menipu..walaupun jauh di sudut hati ni rasa perit sangat waktu menipu tu.. :)

Wednesday, 3 June 2009

Alhamdulillah...

Alhamdulillah..akhirnya sampai jugak ke hari terkahir exam utk sem ni..hilang satu debaran..debaran tunggu result plak yg bakal bertandang..erm selagi namanya student selagi tu ler perasaan ni mcm tak pernah nak hilang..mcm tak pernah nak berlalu bersama angin dan waktu..(terasa mcm jiwang plak ayat)....4 module satu tanpa exam tp kena buat essay siap kena present bagai..huhu

13/05/09-Personal and group skill :- Ok ler kot module ni
19/05/09-Compression method of multimedia :- Paper ni alhamdulillah blh jawab..tp ada jugak part teori yg den hentam..huhu..bak kata nurul if tau semua kena jd prof..heheh
30/05/09-Service Oriented Architectures:-Module ni,alhamdulillah ok ler jugak..tk tau ler resultnyer aper..tp harap2 ok.
02/06/09-Generative Development.Paper yg plg killer sekali rasanyer..huhuh..dr semua module paper ni ler yg paling merisaukan..

Next activity baca buku pasal kidal..huhu..baru separuh baca dah tak tahan..so nanti cari buku lain utk dibaca..

Perasaan skrg rindu nk jumpa family..huhu..tak sabar nk blk malaysia..Member dah cabut smlm..lama plak tu blk..3 bln..huhuhu..sungguh membuatkan den *dengki*..uwaaa...